Factorul uman


 

De-a lungul vremurilor, zona Muntilor Mehedinti a constituit o zona de tranzit pentru oierii din nordul Olteniei care isi purtau turmele catre inaltimile Godeanului. Zonele din Muntii Mehedinti in care pastoritul se poate practica sunt destul de reduse, datorita reliefului foarte accidentat spre Valea Cernei si padurilor dese care acopera versantii estici.

Printre arealele cu pasuni se numara Dealul Alion, Dealul Comorastei, versantii dintre Gornenti si Prejna, pana in Cuca Inalta, Poienile de Sus ale Cernei (Beletina, Crovul Mare, Crovul Medved), valea Motrului Sec, Culmea Inalta. In aceste zone putem gasi turmele si cirezile localnicilor, stane fiind doar in Crovul Mare, Crovul Medved, Poiana Tesnei, Saua La Ciucioare. Un numar mare de salase de vara si stane regasim in zona Culmii Cernei, pe valea Motrului Sec si la poalele Pietrei Closanilor.

Drumuri pastorale foarte vechi strabat si azi aceasta zona, cand turmele urca sau coboara de pe plaiurile Godeanului, avand locuri de popas la Cerna Sat si Closani. Closanii constituie un adevarat nod al drumurilor oieritului, fiind amintit ca punct de pornire al drumurilor mehedintene ale ciobanilor de catre C. D. Ionescu in volumul sau “Prin Muntii Mehedintilor”.

Printre resursele naturale exploatabile ale Muntilor Mehedinti se numara calcarul (pentru constructii si cuptoare de var), extras pana nu foarte mult timp din cariera de la Pecinisca, langa Baile Herculane, lemnul (exploatat poate prea intens in zona Coltul Pietrii, Culmea Cernei, Valea Topolova, Valea Capra, Valea Motrul Sec) si apa, prin potentialul hidroenergetic, valorificat prin acumularile de pe Cerna (Lacul Valea lui Iovan, Lacul Prisaca) si de pe Motru (Lacul Valea Mare) dar si prin morile de apa situate pe Tesna si Motrul Sec.

Printre localitatile de acces in acesti munti:

Orsova este asezata pe malul golfului Cerna, creat la varsarea acestui rau in Dunare. Obiective: Manastirea Sf. Ana (pe Dealul Mosului, 2km), Catedrala Catolica, promenada. Din Orsova putem porni in excursie pe creasta principala a Muntilor Mehedinti (din zona viaductului Cerna) si catre Dealul Alion.

Comuna Toplet este asezata pe Valea Cernei, intre Orsova si Baile Herculane, pe DN 6. De aici se poate porni in drumetie catre Varful Racovat, pe o vale cu mori de apa, si mai departe pe traseul de creasta dar se poate face pe raza localitatii si o frumoasa excursie pe Dealul Iorgovanului (punct de belvedere).

Baile Herculane. Fosta statiune imperiala este cea mai importanta baza de cazare din arealul Muntilor Mehedinti si punct de pornire spre numeroase trasee atat in Muntii Mehedinti cat si in Muntii Cernei. Numeroase hoteluri si pensiuni se afla aici la dispozitia turistilor. Sediul administratiei Parcului National Domogled – Valea Cernei se afla de asemenea in Baile Herculane. Singurul lucru care umbreste reputatia bine meritata a statiunii este starea avansata de degradare in care se afla edificiile vechi, de patrimoniu, din centrul statiunii, fostele pavilioane, hoteluri, bai si restaurante dar si cazinoul.

Satul Godeanu (comuna Obirsia Closani) este ultima localitate situata pe drumul DN 67D care trece din Oltenia in Valea Cernei. De aici se poate porni catre Varful lui Stan si Poienile de Sus ale Cernei dar si catre Cioaca Lacului si Vf. Poiana Mica.

Satul Motru Sec este asezat pe paraul omonim, la 1km amonte de confluenta cu Motrul Mare. Este un sat vechi. Punct de acces catre traseele ce ne poarta catre Piatra Closanilor, Culmea Cernei si Cerna-Sat dar si catre Pesterile Martel, Lazului, Cioaca cu Brebenei.

Comuna Closani, asezata pe raul Motru Mare, la poalele masivului Piatra Closanilor, se afla pe drumul ce duce pe langa lacul Valea Mare catre Culmea Cernei si mai departe la Izvoarele Cernei. Este un punct de plecare catre Piatra Closanilor, Culmea Cernei, Izvoarele Cernei dar si catre Muntii Valcan. Obiective: biserica, lacul Valea Mare, Dealul Steiul Rosu.

Cerna-Sat este o mica localitate situata pe valea Cernei, la 16 km nord de ramificatia DN 67D din zona Cheilor Bobotului. Acest catun are o existenta de nici un secol, primii locuitori mutandu-se aici din valea Motrului dupa primul razboi mondial. Este asezata intr-o lunca a Cernei, la poalele Culmii Cernei si a Plaiului Oslea Romanesca din Muntii Godeanu. Numeroase poteci pleaca de aici spre Muntii Godeanu si Muntii Mehedinti. Obiective: Cheile Corcoaia, Lacul Valea lui Iovan (6 km in amonte).

Comuna Izverna este situata la poalele Culmii Brazilor, pe valea Cosustei, intr-o zona foarte pitoreasca. Traseele care pornesc de aici se indreapta catre Poiana Beletina, Crovul Mare, Crovul Medved si culmea Pietrele Albe. Obiective: biserica de lemn Sfintii Voievozi (1750, refacuta in 1823), Pestera Izverna, Lunca Cosustei.

Satele Prejna, Costesti si Gornenti formeaza un aliniament la limita dintre Muntii si Podisul Mehedinti. Sunt asezari mici, de munte, in imprejurimile carora se pot face numeroase drumetii: catre culmea Muntilor Mehedinti (zona varfului Ciolanu, Mlacile si Coltul Pietrii), catre cornetele Babelor si Cerboanei din valea Cosustei, catre Cuca Inalta, catre zonele carstice din comuna Balta. Obiective: biserica din Prejna, construita de Tudor Vladimirescu in 1808.

Comuna Podeni este situata pe valea Bahnei, in aval de Gornenti. Este o localitate tipic montana, ca si Izverna, cu garduri de piatra de rau, ulite inguste si abrupte, salase si fanete intinse pe coastele muntilor. De aici pornesc 2 variante de acces catre culmea Muntilor Mehedinti (poteca Podeni – Baile Herculane este una foarte veche si una dintre cele mai circulate din zona) dar si catre Ciresu, Malarisca si Ilovita. Obiective: biserica Sfantul Ilie (1859).

Comuna Ilovita este situata pe valea Bahnei, la 5 km de varsarea acesteia in Dunare. De aici porneste o poteca catre Campul Tarovatului si Varful Racovat, unde face jonctiunea cu culmea principala.

Alte puncte de acces in munti:

Satul Pecinisca este situat pe Valea Cernei, intre statiunea Baile Herculane si Gara CFR Baile Herculane. Este punct de acces spre munti pe traseul ce urca pe Ogasul Feregari dar si spre Cheile Peciniscai si Varful Padesul.

Motelul Dumbrava este situat pe valea Cernei, pe DN 67D, in locul numit km 12, in imediata apropiere a confluentei paraului Tesna cu Cerna. Este una din cele mai importante facilitati de cazare din zona Muntilor Mehedinti si in acelasi timp si un punct de plecare spre Cheile si Poiana Tesnei, Varful Costeagu si culmea Pietrele Albe. De la motelul Dumbrava se poate porni in drumetie si spre Muntii Cernei – Cheile Prisacinei si Muntele Arjana.

Saua “La Mazdronea” este situata in cumpana apelor intre Arsasca si Paraul Obirsia, pe DN 67D in punctul maxim al acestui drum (1050m). De aici se porneste pe creasta catre Varful lui Stan, Poienile de Sus ale Cernei dar si catre Cioaca Lacului, geanturi si Culmea Cernei.

Saua Mileanu poate fi un punct de acces in creasta Muntilor Mehedinti pentru cei care vin dinspre Muntii Valcan pe traseul Vf. Pestisanu – Mormantul Tiganului – Varful Turcineasa – Varful Alunu. Este un traseu cu un marcaj deficitar, foarte vechi si care este in cea mai mare parte impadurit punand probleme de orientare deosebite.

 

Caile de comunicatie. Un numar destul de mare de drumuri de diferite categorii ating arealul Muntilor Mehedinti. Accesul rutier catre zonele cele mai interesante, in special in zona de culme, este insa limitat. Cele mai importante drumuri sunt.

DN 6 (E70) atinge periferic acest masiv montan, in partea sa sudica, intre gura Bahnei si statia CFR Baile Herculane.

DN 67D (Targu Jiu – Baile Herculane) patrunde in munti pe valea Brebinei, urcand prin Obirsia Closani si Godeanu pana in culmea principala a Muntilor Mehedinti (cota 1050m – Saua la Mazdronea), coborand apoi pe Valea Arsasca si Valea Cernei pana la Baile Herculane.

DJ 607C urca pe valea Bahnei pana la Podeni.

DJ 671 urca pe valea Motrului de la Apa Neagra, prin Pades si Closani pana la Lacul Valea Mare. Se continua cu drumul forestier ce urca pe Motru si apoi pe Mileanu pana in Culmea Cernei, coborand apoi in valea Cernei, la podul Gardomanului, la cateva sute de metri de Izvoarele Cernei. Este un drum recomandat pentru autoturisme de teren, datorita unor portiuni foarte accidentate. Strabate o regiune foarte salbatica si este recomandat sa fie parcurs impreuna cu un cunoscator al zonei intrucat prezinta mai multe ramificatii (pe Scarisoara, Paltinei, Rasul, Motru). In culmea Cernei, se suprapune cateva sute de metri cu traseul de creasta al Muntilor Mehedinti. Dupa deteriorarile suferite de drumul de contur al lacului Valea lui Iovan si de cel care urca din valea Jiului, peste pasul Jiu-Cerna (afectat grav de inundatiile din 1999), a ajuns sa fie singura cale de acces auto pana la Izvoarele Cernei.

Reteaua de drumuri este completata de un numar mare de drumuri comunale si forestiere astfel:

Drumul Gornenti – Costesti – Prejna

Drumul Godeanu – Izverna

Drumul de pe valea  Cernei catre Cerna-Sat (ramificat din DN 67D), continuat cu drumul de contur al lacului Valea lui Iovan, si in perspectiva cu DN 66A, peste pasul Jiu-Cerna.

Drumul forestier Toplet – creasta – Saua la Ciucioare – Saua la Margina – Balta Cerbului. Este drumul principal de creasta al Muntilor Mehedinti, avand ramificatii care coboara prin Campul Tarovatului catre Ilovita, pe valea Topolova pana in valea Bahnei si pe Dealul Comorastei la Gornenti. Este carosabil doar pe anumite portiuni. Desi are o infrastructura destul de solida, a fost afectat de transporturile grele de masa lemnoasa la care trebuie sa faca fata.

Drumul forestier de pe Motrul Sec este carosabil fara probleme pana la confluenta cu paraul Capra, pe care porneste un alt drum forestier ce urca pana in culmea Cernei.

Statiile CFR cele mai apropiate de arealul montan se gasesc la Orsova si Baile Herculane.

Galerie fotoNewsletter

Va puteti inscrie la newsletterul comun MuntiiMehedinti.ro si Camena.ro pentru a fi la curent cu ultimele programe si actiuni lansate.